Spelt is your friend and blueberry pie // Unser Freund Dinkel und Heidelbeer-Törtchen

Spelt is your friend and blueberry pie // Unser Freund Dinkel und Heidelbeer-Törtchen // by Fructopia

Spelt is your friend and blueberry pie // Unser Freund Dinkel und Heidelbeer-Törtchen // by Fructopia
(Die deutsche Version findet ihr wie immer im Anschluss an den englischen Text)
Last week I was eating myself through several spelt products to test my personal level of tolerance. What can I say? I’ve fallen in love with it. I didn’t experience any side effects no matter what sort of spelt product I was eating. What’s more, spelt or “Dinkel” in German is a very popular grain here in Germany. That is why you can find a gazillion spelt products in almost any supermarket and, even better, freshly baked spelt bread at any bakery that sells quality bread. Wohoo!

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A few of the products I bought and/or tested so far. // Ein paar der Produkte, die entweder schon getestet wurden oder im Koffer gelandet sind und darauf warten in Istanbul verzehrt zu werden.

Nonetheless, even in Germany it is difficult to come by a spelt dessert that is low in fructose. Time to step up to the oven again. This recipe for blueberry spelt tartlets already landed in my inbox a while ago. I fell in love with this recipe at first sight. It sounded too delicious, too easy, too tolerable for us fructose malabsorptioners. Too good to be true? Without a pack of whole grain spelt flour at hand I was going to have to wait a while before I could have my first go at baking with spelt. As soon as I did, this recipe turned out to be just like I had imagined. Thank you Carole for this wonderful recipe!

Blueberry Tartlets (original recipe by Gigi and Food)
Makes for one 9″ tartlet or four 5″ tartlets.
Prep time 5 minutes, resting time 30 minutes, baking time 25 minutes.

Ingredients

  • 1 cup whole grain spelt flour
  • 1/3 stick of butter (the original recipe calls for coconut oil, I didn’t have any at hand though)
  • 3 tbsp of luke warm water (do not use boiling water or the yeast will not rise)
  • 1,5 tbsp tigernut meal (the original recipe calls for coconut sugar, I didn’t want to add any sugar at all this time, but feel free to substitute with sweetener of choice)
  • 1 egg
  • 1 tbsp dry yeast
  • 1 tsp ground cinnamon
  • Optional: 1 tsp freshly grated turmeric
  • Blueberries or berries of choice

Mix all ingredients together except for berries. Leave dough to rest for ½ hour at a warm spot. Preheat oven to 350° F. Roll out the dough thin enough to fit your baking dish (I like the dough to be a little thicker, which in my opinion compliments the sourness of the berries better). Gently fit the dough into the mold. Fill the baking dish with blueberries and bake for about 25 minutes until blueberries crumble and burst and the base is well baked. Don’t worry if your blueberries haven’t burst yet, gently prick them with a fork afterwards. That way the juice can seep into the dough.

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Um mein persönliches Dinkel-Toleranzlevel zu testen hab ich in der vergangenen Woche so ziemlich jedes Dinkel-Produkt probiert was mir in die Hände gefallen ist. Und? Ich bin verliebt. Nicht ein einziges Mal haben sich Symptome, welcher Art auch immer, bemerkbar gemacht! Mir war zuvor auch gar nicht bewusst wie beliebt Dinkel in Deutschland ist. In jedem Super- oder Drogeriemarkt finden sich unzählige Dinkel-Produkte und auch jeder Qualitätsbäcker führt reines Dinkelbrot oder gar Dinkelbrötchen. Achja, gäbe es das doch bloß in Istanbul.

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Freshly baked spelt bread with flax seeds and herbs. // Frisches Dinkelbrot mit Leinsamen und Kräutern.

Trotz des Dinkelüberflusses hab ich jedoch auch hier noch keine süßen Dinkel-Produkte entdeckt, die eben auch fructosearm sind. Zeit, sich wieder an den Ofen zu begeben. Dieses Rezept für Heidelbeer-Törtchen ist schon vor einer ganzen Weile in mein Postfach geflattert. Ich wusste, sobald ich auch nur in die Nähe von Dinkelmehl komme, wird dies, das aller erste Rezept, das getestet werden muss. Es hörte sich einfach zu köstlich, zu einfach, zu gut verträglich für uns Fructoseintoleranzler an. Und genau das ist es auch. Danke Carole für dieses wundervolle Rezept!

Heidelbeer-Törtchen (Originalrezept von Gigi and Food)
Für vier kleine Tortenförmchen (12cm Ø) oder für eine große Tortenform (22cm Ø)
Zubereitungszeit 5 Minuten, Ruhezeit 30 Minuten, Backzeit ca. 25 Minuten

Zutaten

  • 125 g Dinkel-Vollkorn-Mehl
  • 40 g Butter (im Originalrezept wird Kokosöl verwendet, ich hatte leider keines zur Hand)
  • 3 Esslöffel lauwarmes Wasser (kein kochendes Wasser verwenden, damit die gut Hefe gehen kann)
  • 1 1/2 Esslöffel Erdmandelflocken (Im Originalrezept wird Kokoszucker verwendet, ich wollte jedoch ganz auf Zucker verzichten bei diesem Rezept. Verwendet gerne ein Süßungsmittel eurer Wahl)
  • 1 großes Ei
  • 1 Esslöffel Trockenhefe
  • 1 Teelöffel gemahlenen Zimt
  • Nach Belieben: 1 Teelöffel frisch geriebene Kurkuma-Wurzel
  • Heidelbeeren oder verträgliche Beeren nach Wahl

Alle Zutaten bis auf die Beeren zu einem Teig verrühren und für 30 Minuten an einem warmen Ort gehen lassen. Anschließend den Ofen auf 180° C vorheizen. Den Teig entsprechend der Backformgröße ausrollen und die Förmchen damit auskleiden (Ich persönlich mag den Teig lieber etwas dicker um den Geschmack der sauren Beeren etwas auszubalancieren). Die Törtchen mit Heidelbeeren füllen und für ca. 25 Minuten backen bis die Heidelbeeren eingefallen sind und der Boden gut durchgebacken ist. Falls die Heidelbeeren während der Backzeit nicht geplatzt sein sollten, nach dem Backen mit einer Gabel vorsichtig einstechen. Dadurch kann der Saft in den Boden sickern. Guten Appetit!

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3 thoughts on “Spelt is your friend and blueberry pie // Unser Freund Dinkel und Heidelbeer-Törtchen

  1. […] Spelt (flour) Before you start complaining, yes, I know, spelt is not gluten free. But it is supposed to be well tolerated when suffering from fructose malabsorption. Spelt is an excellent source of manganese, and a good source of protein, copper, and zinc. Unfortunately I couldn’t even find an entry for spelt in my Turkish-English dictionary let alone a translation. That’s why I can’t wait to stop by one of the numerous organic bakeries in Berlin to check out their spelt goods. *Update: Read about the result here. […]

  2. Such beautiful tarts and you are right it’s great to combine spelt in baking. I once made a combination regular and spelt challah.

    • fructopia says:

      Oh wow, spelt challah sounds amazing too! Is your recipe up on your side?
      p.s. just corrected the link you provided in your user name, there was a spelling error which lead to a 404. :)

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