Rainbow Salad With Herbs Galore // Regenbogensalat mit reichlich Kräutern

Rainbow Salad With Herbs Galore // Regenbogensalat mit reichlich Kräutern

Rainbow Salad With Herbs Galore // Regenbogensalat mit reichlich Kräutern

(Die Deutsche Version findet ihr wie immer im Anschluss an den englischen Text)
Spring arrived in Istanbul a few weeks ago and we are already heading full speed towards Summer. While in Southern Turkey the skin-warming sun lures people into the sea for the first time this year, in Istanbul we are celebrating the sun’s return by letting sweet and plump, bright red strawberries melt in our mouths. All the while the Spring showers, turning the Black Sea region into a bright green wonderland, are responsible for the abundance of delicate and rich greens on display at our weekly farmers market. Trying to refrain oneself from those treats would almost be an insult to this country’s fertility. Thus, happily volunteering to pay tribute, mint, parsley, dill, thyme, basil and other greens pile up in our kitchen every week. We’ve become quite creative in terms of putting the various herbs to use, though sometimes we just can’t keep up and the delicate little plants wither away. To use up all of the herbs in due time I came up with this little rainbow salad. Instead of the usual lettuce I put in bol bol (Turkish for plenty of) fresh herbs resulting in a feast for the eyes and fireworks for your taste buds. I wouldn’t even mind having this salad two days in a row.

Rainbow Salad (serves 1) 
Nigella seeds are famous for their taste as well as their healing properties. They are anti-bacterial and anti-inflammatory and aid digestion. Consumption also promises relief of flatulence.

Ingredients

  • 2 hands full of fresh herbs (e.g. parsley, purple basil, dill and mint)
  • 1/2 hand full of fresh sprouts of your choice (I had some sprouted unhulled millet seeds on hand)
  • 1/2 yellow bell pepper
  • 1/4-1/2 avocado, depending on your personal tolerance level
  • optional: some goat milk feta
  • juice from 1/2 lemon
  • 1-2 tbsp olive oil
  • 1 tsp nigella seeds
  • pinch of Himalaya salt
  • pinch of sumac
  • freshly ground black pepper

Roughly chop up herbs. Cut bell pepper, avocado and feta cheese into small cubes and put in a bowl together with the herbs. Add all other ingredients and mix well. Afiyet olsun!

Rainbow Salad With Herbs Galore // Regenbogensalat mit reichlich KräuternRainbow Salad With Herbs Galore // Regenbogensalat mit reichlich Kräutern

Die Zeichen stehen in Istanbul schon fast nicht mehr nur auf Frühling, sondern alles bewegt sich mit Lichtgeschwindigkeit gen Sommer. Die Sonne, die im Süden bereits zum Baden ins Meer lockt, lassen wir uns hier in Istanbul in Form von süß-prallen Erdbeeren auf der Zunge zergehen. Und die Frühlingsschauer, die die Schwarzmeerregion in eine sattgrüne Märchenwelt verwandeln, lassen unsere Wochenmärkte vor taufrischen Kräutern und kuriosem Wildgemüse überquellen. Sich auf dem Wochenmarkt beim Kauf zurückzuhalten wäre fast schon eine Beleidigung an die Fruchtbarkeit dieses Landes. Ich bin freiwillig ganz vorne mit dabei mich dankbar zu zeigen, und so stapeln sich jede Woche büschelweise Petersilie, Minze, Dill, Thymian und Basilikum in unserer Küche. In Sachen Kräuterverwertung heißt es folglich dranbleiben, und trotzdem, manchmal kommen wir einfach nicht mit dem Essen hinterher, bevor die zarten Pflänzchen ihre Köpfe hängen lassen. Die Strategie bei diesem Salat war also, auf bekanntes Grünzeug verzichten und stattdessen bol bol (türkisch für “in rauen Mengen“) Kräuter untermischen. Nicht nur eine kleine Augenweide, auch ein Feuerwerk für die Geschmacksknospen. Diesen Salat esse ich ohne zu murren auch mal zwei Tage in Folge.

Regenbogensalat (1 Portion)
Schwarzkümmelsamen haben nicht nur einen besondern Geschmack, sondern sind auch wegen ihrer Heilwirkung bekannt. Sie haben unter anderem eine antibakterielle, entzündungshemmende und verdauungsfördernde Wirkung. Auch bei Blähungen verschaffen sie Abhilfe.

Zutaten

  • 2 Hände voll frische Kräuter (z.B. glatte Petersilie, Dill, lila Basilikum und Minze)
  • 1/2 Hand voll frische Sprossen (ich habe selbstgezogene Braunhirsesprossen verwendet)
  • 1/2 gelbe Paprika
  • 1/4-1/2 Avocado, je nach Toleranzlevel
  • Optional: ein wenig Ziegen-Feta
  • Saft einer 1/2 Zitrone
  • 1-2 EL Olivenöl
  • 1 TL Echter Schwarzkümmel
  • 1 Prise Salz
  • 1 Prise Sumac
  • reichlich frischer Pfeffer

Die Kräuter waschen und grob hacken. Paprika, Avocado und Feta in Würfel schneiden und mit den Kräutern in eine Schüssel geben. Die restlichen Zutaten dazu geben und alles gut vermengen. Afiyet olsun!

Rainbow Salad With Herbs Galore // Regenbogensalat mit reichlich Kräutern

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8 thoughts on “Rainbow Salad With Herbs Galore // Regenbogensalat mit reichlich Kräutern

  1. SrtaSoleada says:

    I am jealous of that salad . . . I’m happy that good vegetables are starting to appear here in Poland.

    • fructopia says:

      Happy to hear that! Are there any special vegetables in Poland I should know about? :)

      • SrtaSoleada says:

        Sauerkraut and beets! Lots and lots of sauerkraut and beets.

      • fructopia says:

        Oh I love Sauerkraut! Just last week I made my first batch at home. Not to bad, but definately room to improve. Do you have a good recipe on hand?

      • SrtaSoleada says:

        Alas, I don’t – I’ve also tried to make my own sauerkraut, but somehow it didn’t have the right taste to it . . . just tasted like wet, salty cabbage. Maybe I should have left it to sit longer??

      • fructopia says:

        I guess you are right. For my first batch i waited only a couple of days and it tasted like you said. We probably need to be more patient with fermentation!☺️ Will give a second go soon.

  2. […] es erlaubt, all die leckeren Zutaten auch gebührend zu verwerten. Das heisst, Rezepte wie dieser Regenbogen-Salat, die nicht nur die Geschmacksnerven kitzeln, sondern auch möglichst viele Zutaten auf einmal […]

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